Foto'sFoto's Eibergen

Eibergen JW Hagemanstraat – Nieuwstraat

Eibergen - JW Hagemanstraat

Foto midden jaren 6, gemaakt in een ouderwetse winter.
Links boekhandel Gellekink. Rechts modezaak Zion, later Modion.

De JW Hagemanstraat werd vernoemd naar Jan Willem Hageman


Jan Hageman (‘Kleine Jan’) was commies ter gemeentesecretarie en ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Eibergen en werkte daarnaast als agent voor twee verzekeringsmaatschappijen. Na de capitulatie in mei 1940 sloot hij zich aan bij de OD.

Als ambtenaar trachtte hij zoveel mogelijk de Duitse maatregelen met betrekking tot NAD, arbeidsinzet, persoonsbewijzen en distributie te saboteren. Vanaf 1943 verzorgde hij als leider van de LO in Eibergen (joodse) onderduikers, geallieerde piloten en ontsnapte (Franse en Engelse) krijgsgevangenen. Via H.P. Heinen maakte hij in de herfst van 1943 kennis met de KP-Aalten onder leiding van C. Ruizendaal.

Op 8 december 1943 werkte Hageman mee aan de kraak van het distributiekantoor van Eibergen door zich te laten chloroformeren en knevelen. Daar de Sipo zijn verhaal niet geloofde, werd hij gevangen genomen, doch na tien dagen weer vrijgelaten. In februari 1944 tipte hij de KP-Aalten over de grote bevoorrading, die het distributiekantoor van Borculo voor een aantal gemeenten had ontvangen. Diezelfde maand vond hier een geslaagde overval plaats, waarbij tienduizenden bonkaarten werden buitgemaakt.

Als gevolg van het verraad van W. Markus – die vaak bij het gezin Hageman op bezoek was geweest – werd Hageman op 20 april 1944 gearresteerd en, samen met onder meer Heinen, op 6 juni 1944 gefusilleerd.

bron: https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

Het delen van dit artikel stellen we zeer op prijs