Links

Grenspalen revue

Door de natuur of een buitengebied lopen doe ik graag. In een archief zoeken in oude geschriften naar nadere informatie is ook leuk. De combinatie van beide bezigheden leidde voor mij tot het langs grenzen lopen om grenspalen te zoeken. De aanleiding was een artikel over de grenspalen rond de Heerlijkheid Rozendaal (nu gemeente Rozendaal). Daarna leerde ik de grens tussen de Achterhoek en Duitsland kennen (met mooie stenen) en ook het geschiedenis er van. Gaandeweg ontstond het idee om in een website een en ander vast te leggen. Ongeveer 2012 ben ik begonnen en hoop het nog een flink aantal jaren te doen. Een reactie of verbetering is onderstaand in te vullen en ik: Bauke Tijmstra, zal graag antwoorden.

De grens kan een rijksgrens zijn, maar ook een gemeentelijke of van een adellijk jachtgebied. Met een kaart van de grens  in de hand ben ik gaan lopen, soms dwars door struikgewas, soms door een onoverzichtelijk bos. Een overzichtelijk weiland of een oud kommiezenpad kwam ook voor. Ik heb veel foto’s gemaakt om thuis een goede beschrijving te kunnen maken.
In archieven en op internet heb ik gezocht naar achtergronden. Wie heeft de palen of stenen laten plaatsen? Waarom was het nodig? Mijn vraag is steeds: Wat staat er nu nog?
Op deze site vind je foto’s en toelichtingen per grens.

https://www.grenspalenrevue.nl/

Gerelateerde Afbeeldingen:

Het delen van dit artikel stellen we zeer op prijs