ActueelArtikelen

Verslag Excursie 8 mei 2019 naar Eindhoven

IMG 5626

Voor ons was het de zesde keer, dat we deelnamen aan de bekende excursie op de tweede woensdag in mei van de Historische Kring Eibergen. Maar liefst 56 deelnemers scheepten zich voor 8.00 uur in bij Hartemink in de bijna splinternieuwe Mercedes-bus van ‘De Avonturier’ uit Rossum met de vaardige chauffeur Hans aan het stuur. De rit naar het Oost-Brabantse Zeeland verliep nagenoeg vlekkeloos. In een daar gelegen etablissement, ook het opstap- en vertrekpunt van o.a. de busmaatschappij Bolderman, lieten we ons de koffie met het vlaai-gebak goed smaken. Fluks werd er doorgereden naar de lichtstad Eindhoven, waar we volgens plan rond 12.00 uur aankwamen, pal voor het Philips-museum.

Onze groep werd in drieën gesplitst en onder leiding van kundige en enthousiaste gidsen werden we in ruim een uur door dat mooie moderne museum rondgeleid. Het was alsof ook in die tijd nagenoeg de hele bekende geschiedenis van Philips zich voor onze ogen en oren ontrolde. Begonnen met de productie van gloeilampen specialiseerde men zich via de vervaardiging van radio’s, televisies en ander huishoudapparatuur op hightech-vindingen voor de medische wereld.

Ofschoon er in Eindhoven zelf niet veel meer geproduceerd wordt en het hoofdkantoor naar Amsterdam is verplaatst, is Eindhoven groot geworden door het wereldconcern Philips. Dat bleek ook duidelijk in de aansluitende, door een gids begeleide, rondrit per onze bus langs het Philips-erfgoed. Voor de productie van gloeilampen en radiobuizen was Philips destijds zeer geïnteresseerd in families met jonge dochters vanaf 15 jaar, die b.v. in Friesland en Drenthe werden geworven. Voor veel van deze nieuwkomers werden woningen gebouwd en gezorgd voor andere belangrijke voorzieningen. Denkend bijv. aan de vroegere woningbouw op het Pathmos in Enschede, dringt zich onwillekeurig een vergelijking op.

Vol van indrukken, maar geplaagd door regenbuien, waardoor we niet meer een uurtje konden winkelen en/of rondkijken in Eindhoven, vertrokken we een uur eerder uit deze stad, ook in overleg met de eetgelegenheid Juffrouw TOK in Didam. Daar werd ons een heerlijk diner opgediend en omdat dit punt ook zo vlot verliep, waren we i.p.v. 8.00 uur al weer om 7.00 uur ’s avonds in Eibergen terug.

Een belevenisvolle dag was al weer voorbij en hartelijk dank aan de goede organisatie in handen van Gerrie Klein Willink-Odink en Hennie Floors. Iets soortgelijks uitdrukkelijk voor herhaling vatbaar! Graag tot volgend jaar.

Henk Bollen

foto’s gemaakt door dhr. H. Floors

Gerelateerde Afbeeldingen:

Het delen van dit artikel stellen we zeer op prijs